KIERTOPALKINNOT

8mR-luokan purjehduskauden kohokohta on Luokkamestaruuskilpailut. Niissä katsotaan vuosittain, miten veneiden investoinnit terveeseen puuhun, rautaan tai lihakseen ovat tuottaneet tulosta.

Jotta LM/SM-kilpailuihin saadaan mahdollisimman runsas ja tasokas osanotto, veneiden omistajat ja hallitus sopivat sopivan ajankohdan ja paikan. Kilpailujen järjestelyistä sovitaan vuosittain sopivimman kilpailujärjestäjän kanssa. Usein kilpailemme pääkaupunkiseudulla, jossa on useimpien veneiden kotisatamat. Vaihtelunhalun ja muiden hyvien syiden takia kilpailut saatetaan järjestää vaikkapa Tallinnassa tai Ahvenanmaalla. Tai koko fleet lähtee Sandhamniin. 

Ajankohdaltaan ja paikaltaan vaihtelevien luokkamestaruuskilpailujen lisäksi kilpailukalenterissa on useita vakiintuneita regattoja, joissa luokkansa paras vene saa haltuunsa kiertopalkinnon. Tässä kooste nykyisistä palkinnoista.


LUOKKAMESTARUUSPALKINTO

Vuoden 2002 Helsingin MM-kilpailujen harjoituskilpailuna purjehdittiin avoimet luokkamestaruuskilpailut. Joni Hertell, IEMA:n eli kansainvälisen 8mR-liiton perustaja- ja kunniajäsen lahjoitti FEMAlle kiertopalkinnon jaettavaksi näissä kilpailuissa. Hopeoituun, n. 30 cm halkaisijaltaan olevaan maljaan on kaiverrettu tekstit

- “International 8mR Finnish Championship” ja rikatun 8mR-veneen profiilipiirros 
- “Presented to The Finnish 8mR Association by K.J. Hertell and first raced July 2002
- “Winners ‘Fleur de Lys’ G. Schmalz 2002
- sekä allekkain voittajaveneiden ja kippareiden nimet 2003-

    


THE FINLAND SIRA CUP CLASS TROPHY 

Turun SM kisassa 2015 jaettiin ensimmäisen kerran uusi Sira-pokaali. Joni Hertell (Kunniajäsen), Timo Saalasti (Sagitta) ja Pekka Raatikainen (Ilderim) lahjoittivat vuosisadan alun pokaalin ja siihen valmistamansa jalustan, jonka tammi on pelastettu kolmesataa vuotta sitten uponneesta purjealuksesta.

Palkinnon lahjoitusta edelsi edellisen kevään vuosikokouksen yhteydessä käyty keskustelu modernien ja klassisten veneiden kilpailemisesta yhdessä. Lopputuloksena kolme jäsentä päätti lahjoittaa Suomen 8mR veneille oman Sira-luokan palkinnon. Ajatuksen takana oli seurata Worlds kisojen rakennetta, missä ennen vuotta 1960 piirrettyjen veneiden voittaja palkitaan Norjan kuninkaan lahjoittamalla Sira -pokaalilla.

Palkinnon jakoa määrittelee kansainvälisen tavan mukaan lahjoittajien kirjoittama Deed of Gift.

Palkinnon historiassa maininnan ansaitsevat myös Jyri Kuivalainen ja Jon Granström. Heidän aloitteestaan ja toimestaan käytiin keskustelu Norjan kuninkaan Harald V:n kanssa palkinnon nimeämisestä. Kiitos kuuluu myös IEMAn puheenjohtajalle John Lammerts van Buerenille hänen näkemyksistään luokan yhtenäisyydestä.
RRegatta

Esbo Segelförening ESF on järjestänyt vuodesta 2007 lähtien kauden avausregatan. 8mR luokan voittaja pääsee poseeraamaan kuvan mukaisen palkinnon kanssa, jota ei kuitenkaan saa ottaa mukaansa. Kuvassa näkyvä dokumentti kertoo:

“Tämän palkinnon on voittanut Sigurd Frosterus luokkansa parhaana 8mR-veneellään ’Sphinx’ Sandhamn-regatassa Ruotsissa 1928. Pokaalissa on hopealeima ja sen on valmistanut hopeaseppä Hallberg Tukholmassa vuonna 1899. Lahjoitettu ESF:lle muistona. ’Sphinx’ oli Fridhemin poijussa nykyisen Amiraalisataman vieressä. Länsiväylä ei ollut olemassa 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa, joten kesäisin Frosterus purjehti päivittäin arkkitehtitoimistolleen huvilansa talonmiehen Strömbergin kanssa. Sunnuntaisin Frosterus saattoi purjehtia toimistolleen Helsinkiin hakeakseen Huvudstadsbladetin Fridhemiin ja perheelle. Frosteruksen tyttäret, avioiduttuaan Ekholm ja Weckman, lahjoittivat ESF:lle alueemme, Amiraalisataman. ’Sphinx’ purjehti menestyksellisesti myös regatoissa Välimerellä ja useampana vuotena Sandhamn-regatassa. Aikaisemmalla veneellään Frosterus piti myös hallussaan 1920-luvulla matkapurjehdusennätystä välillä Helsinki-Terijoki.”

; 


HESAREGATTA

FEMA lahjoitti vuonna 2009 autuaammille purjehdusvesille poistuneen Karl-Helge Löfgrenin muistoksi kilpailtavan K-H Muistopalkinnon. Pokaalin miehustassa on teksti "8mR Karl-Helge Löfgrens minnespokal 2009" ja toisella puolella on teksti "På Guldbröllopsdagen 17.4.1920 från släktingar" -muistuttamassa aikaisemmasta historiasta.

 Hangon Regatta

Hangon Regatan 8mR-luokan kokonaiskilpailun voittaja saa vuodeksi haltuunsa vuodesta 1993 kiertäneen n. 30 cm korkean hopeoidun 8mR-pokaalin. Pokaalissa on voittajaveneiden vuosikaiverrukset. Lisäksi Sira luokan voittajalle ojennetaan K-H Pokalen kiertopalkinto, jonka on lahjoittanut ruotsalaisen 8mR-veneen “Allegro” legendaarisen omistajan K-H Lövgrenin poika Peter Lövgren.

 


Viaporin Tuopin 8mR kiertopalkinto

Suomenlinnan Pursiseuran lahjoittama 8mR-luokan voittajalle jaettava kiertopalkinto on puinen n. 60 cm levyinen 8mR-veneen puolimalli puisessa laatikossa. Palkinto on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 2009. Kunkin vuoden voittajaveneen nimi on laatikon kanteen liimatussa metallilaatassa.Paras HSS 8mR

Luokkamestaruuskilpailuissa on jaettu “HSS Seglarkanna” parhaiten sijoittuneelle HSS:n lipun alla purjehtivalle 8mR-veneelle.